Willy initiation well Portugal

Tegenwoordig zie ik een heleboel ondernemende vrouwen die vooral zichzelf in de weg zitten. Ze weten wat ze willen en ze proberen constant op allerlei verschillende manieren hun doel te behalen, maar toch lijkt niets te werken. Hoe ik dit weet? Omdat ik zelf ook zo’n ondernemer was die met heel veel moeite weleens een salesgesprek deed waarbij ik vaak ook nog een ‘nee’ te horen kreeg. Daarnaast werkte ik dag en nacht keihard, wat ook ten koste ging van mijn sociale leven. Gelukkig besefte ik na veel mislukte pogingen om iets van de grond te krijgen, dat het ook anders kan. Het gaat erom dat je je bewust bent van je eigen mindset, je persoonlijke manier van werken en jouw definitie van succes. Dat je niet meer denkt vanuit een constante angst (‘oh jee, zitten mensen hier wel op te wachten?’), maar vanuit hoe jij je het liefst wilt voelen als succesvolle ondernemer (‘ik heb iets bedacht wat mensen echt resultaat oplevert, dus de verkoop zal supergoed gaan’).

Willy in Paleis Monserrate

Mindset matters

Ik heb tijdens deze ‘leercurve,’ zoals ik het maar liefkozend noem, verschillende stappen doorlopen om met veel meer plezier en gemak anderen te helpen, door ze een passend aanbod te doen. Ik werd mij namelijk bewust van mijn eigen belemmerende overtuigingen, waardoor mijn mindset sowieso niet in de juiste ‘staat van zijn’ verkeerde. Doordat ik zelf niet echt voelde dat ik het waard was, als ik mijn prijs noemde in gesprek met een klant, was ik ook geen energetische match voor het genoemde bedrag. Ik voelde me altijd zo’n sleazy autoverkoper die je vooral maar wat aan wilde smeren. Terwijl ik eigenlijk oprecht andere ondernemers wilde en nog steeds wil helpen met hun copywriting. En jouw klanten (de mijne dus ook) voelen dit soort dingen (helaas) haarscherp aan. Ze gaan dan met je in discussie over je prijs of vinden je aanbod te duur, terwijl ze dit geld bij een andere businesscoach bijvoorbeeld wel direct neer zouden tellen. Omdat die uitstralen dat er geen mogelijkheid is tot onderhandelen en voelen dat de waarde die zij je bieden, dat bedrag ook echt waard is. Ik ben na heel veel klantgesprekken inmiddels ook zover dat ik tijdens een salesgesprek echt voel dat ik een ander verder kan helpen, niet alleen in haar business, maar soms ook in haar leven. Uiteindelijk willen we allemaal meer vrijheid, plezier in wat we doen en financiële onafhankelijkheid, en als je dat kunt bereiken met de juiste teksten, lijkt me dat zeker wat waard. Nu heb ik eens goed gekeken naar mijn absolute voorbeelden als het om ondernemen gaat, zoals Veronique Prins en Leonie te Riet. Er vallen mij een paar zaken op die er naar mijn mening voor zorgen dat zij nu zo succesvol zijn. Deze zaken deel ik graag met je in mijn blog.

Willy in Lissabon met hoed

Bepaal wat succes hebben voor jou betekent

Zij hebben voor zichzelf heel duidelijk bedacht wat succes voor hen betekent. Ze gaan uit van het leven dat zij willen leven en hebben daaromheen hun business gebouwd, niet andersom. Zet dus even je ego aan de kant en bedenk goed voor jezelf waar jij blij van wordt en wat voor leven jij wilt hebben. Stel op basis daarvan een duidelijk omzetdoel op, zodat je weet hoeveel geld je jaarlijks moet verdienen om dit leven te kunnen bekostigen. Wil je veel reizen of wil je liever een groot huis met een dure tv waar je vaak feestjes geeft? Wil je lekker veel uit eten gaan in chique restaurants of huur je liever iemand in die je huis schoonmaakt? Wil je de taken die jij lastig vindt uitbesteden aan een Virtual Assistant? Alles kan, als jij erin gelooft en doet wat ervoor nodig is om dit te bereiken. Stap voor stap. Denk ook na over hoe gezond jij wilt leven en hoe jouw relaties met anderen eruit mogen zien.

Willy op het muurtje bij Pena

Stel duidelijke doelen voor jezelf die naar dit succes toe leiden

Als je hebt bepaald wat succes voor jou betekent, kun je doelen gaan stellen. Het is hierbij heel belangrijk dat je je niet laat leiden door je angst om niet goed genoeg te zijn of door te denken dat ‘het toch wel niet zal lukken.’ Denk je dat Leonie ook miljonair was geweest als ze deze beperkende mindset had gehad? Think again. Als je hebt opgeschreven wat je in een jaar echt zou willen verdienen, is het vaak een goed teken als je je er een beetje gespannen door voelt, maar ook mega enthousiast bent om in actie te komen. Je mag jezelf hierin absoluut stretchen. Wat wil je zeker gedaan hebben in je bedrijf dit jaar? Wil je een keer een Facebook live of een webinar gaan geven waar bepaalde verkopen uit komen, wil je een online programma maken? you name it. Stel doelen voor je werk, je relatie en je gezondheid en stel ze heel concreet. Bij je werkdoel kun je bijvoorbeeld zeggen: ik wil dit jaar 50 nieuwe klanten helpen. Bij je relatiedoel zeg je bijvoorbeeld: ik wil vaker een weekendje weg met mijn partner zonder de kinderen erbij, zodat we meer intimiteit met elkaar ervaren. Bij je gezondheidsdoel zeg je bijvoorbeeld: ik wil voor de zomervakantie in augustus minstens 10 kilo zijn afgevallen. Vervolgens deel je deze doelen op in kleine stapjes. Voor je werk: ik geef elke maandag van de maand een webinar waar ik minstens 3 verkopen uit wil halen van 1000 euro.Voor je relatie: Ik regel vaker een oppas voor de kinderen, zodat ik samen met mijn partner kan genieten van rust, een vakantie en elkaar. Voor je gezondheid: Ik ga twee keer per week naar de sportschool en doe daar telkens 20 buikspieroefeningen. Ik eet zo min mogelijk suiker en ga voor 5 gezonde maaltijden per week.

Willy voor Pena Palace

Vind je intrinsieke motivatie en inspiratie

Enkel het stellen van doelen, is helaas niet genoeg. Het gaat erom dat jij jezelf er steeds weer aan kunt herinneren waarom en waarvoor je het doet, als je te maken krijgt met tegenslag. Want het leven is simpelweg niet alleen maar leuk. Denk na over wat voor leven je zou hebben, wanneer je je doel behaald hebt. Heb je dan de vrijheid om de hele wereld over te reizen? Kan je dan zonder problemen je passie uitvoeren? Heb je dan een meer ontspannen leven? Kun je dan alles kopen wat je wilt voor jezelf en je gezin? Dit zijn belangrijke zaken die te maken hebben met jouw intrinsieke motivatie, in andere woorden: waar jouw vuurtje van aangaat. Lees bijvoorbeeld ook boeken waarvan je enthousiast wordt en waarmee je jezelf verder kunt ontwikkelen. Het is van groot belang dat je voor jezelf weet wat jouw intrinsieke motivatie is, omdat je anders nooit de daadkracht zult voelen die je nodig hebt voor het daadwerkelijk behalen van je doelen. Of is het jou in het nieuwe jaar inmiddels gelukt om elke dag te gaan sporten, 10 kilo af te vallen en elke dag te mediteren?

Willy met een blij hoofd

Creëer bepaalde gewoontes rondom jouw doelen

Doelen zijn makkelijker te behalen wanneer je elke dag kleine stapjes zet die ervoor zorgen dat je bij je einddoel komt. Omdat je niet altijd de motivatie zult kunnen opbrengen om met je doel aan de slag te gaan, is het slim om ergens een bepaalde gewoonte van te maken. Gewoontes kun je aanleren. Wat Veronique mij altijd heeft geleerd als het om een omzetdoel gaat, is dat je elke dag een IPA (inkomens producerende activiteit) moet doen, om geld binnen te halen. Vertel bijvoorbeeld iedere dag aan twee mensen wat je doet en of zij nog mensen kennen die jouw diensten kunnen gebruiken. Verkoop eerst via Instagram stories of via Facebook een programma en kijk of er echt voldoende vraag naar is van jouw ideale klant. Ga het online of offline programma bij voldoende animo pas maken, anders is het echt zonde van de tijd en energie die je erin stopt. Als het gaat om gewoontes creëren voor doelen die te maken hebben met je gezondheid en je relaties, kun je bijvoorbeeld iedere ochtend 10 keer planken met een kaarsrechte rug, of vraag je iedere maand een persoon op date om te kijken wie er nou eigenlijk wel en niet bij je past. Of los je elke maand een communicatiemomentje in met je partner als de kids op bed liggen. Wanneer je jezelf dit soort gewoontes hebt aangeleerd, voelen ze uiteindelijk aan als ‘vanzelfsprekend’ en hoef je er nauwelijks meer over na te denken.

Zorg er dus voor dat dit soort helpende gewoontes onderdeel worden van jouw dagelijkse routine, zodat je in sneltreinvaart jouw doelen kunt behalen. Succesvolle ondernemers zijn echt committed om zich deze gewoontes eigen te maken en om iedere dag hun beste zelf te zijn, of de buitenwereld nu wel of niet met ze meekijkt. Ze streven ernaar om iedere dag een stap richting hun doel te zetten en blijven maar doorgaan, waardoor ze er ook zeker zullen komen.

Willy in Lissabon

Stop met uitstelgedrag

Ondanks dat het heel erg moeilijk is om jezelf in het begin nieuwe gewoontes aan te leren zodat het een routine wordt, is het toch belangrijk om door te zetten. Al voel je je nog zo slecht, moe of verdrietig, jij hebt een commitment gemaakt aan jezelf om iedere dag je beste zelf te zijn in jouw bedrijf. Je krijgt soms te maken met een writer’s block of je hebt dagen achter elkaar echt geen inspiratie meer voor de zoveelste Facebookpost of Instagramfoto. Wat je dan kunt doen is boeken lezen over je persoonlijke ontwikkeling en daar inspiratie uithalen. Of een mooie film kijken en daar een belangrijke les uittrekken die je in een post aan je bedrijfswaarden koppelt. Als je het echt niet meer weet, kun je natuurlijk ook gewoon eens live gaan op Social Media en jouw volgers vragen aan welke informatie zij behoefte hebben. Op deze manier zorg je ervoor dat de flow erin blijft en dat je het maken van bijvoorbeeld een blog niet eeuwig uit blijft stellen. Dat is zo zonde van je tijd, terwijl tijd het meest schaarse goed is dat je hebt als ondernemer (en dus niet: geld). Wanneer je van tevoren al weet dat je een bepaalde taak uit gaat stellen, omdat je er simpelweg geen zin in hebt, kun je de 5-second rule van Mel Robbins gebruiken om toch direct aan de slag te gaan. In de blog ‘Hoe stop je je eigen uitstelgedrag‘ vertel ik wat deze regel precies inhoudt.

Willy fakepose

Naast de ondernemers die geen zin hebben in een lastige taak (hallo belastingaangifte ;)) en het daarom uitstellen, zijn er ook ondernemers die eeuwig blijven uitstellen, omdat ze zich laten tegenhouden door hun eigen perfectionisme of de angst dat anderen het niet goed genoeg zullen vinden. Newsflash: anderen hebben toch wel een mening over je, of je nou wel of niet iets post, schrijft, zegt, enzovoort. Dus kun je maar beter trouw zijn aan jezelf door gewoon te zeggen wat je vindt, zodat je later op je leven terugkijkt zonder spijt. Spijt omdat je je altijd maar hebt ingehouden en het vooral anderen naar de zin wilde maken. Zorg er daarom voor dat jouw verlangen naar je ultieme droomleven veel groter wordt dan de bullshit die je jezelf vertelt als het gaat om waarom iets niet zou lukken. Zodat jij ook je droomleven kunt gaan leven in financiële vrijheid, net zoals Leonie en Veronique dat nu doen. Dus hup allemaal, met volle angst vooruit!

Succeed Free Fall

Wil jij ook je eigen angst voor afwijzing van anderen overwinnen en gaan schrijven vanuit authenticiteit? Zodat je op durft te schrijven wat je echt denkt en voelt, zodat de juiste klanten die hiermee resoneren, bij je aanhaken? We gaan hier samen tijdens een VIP-dag mee aan de slag. Ik ga op deze dag samen met jou kijken naar verschillende onderwerpen waar je een jaar lang over kunt schrijven vanuit jouw persoonlijke energie, zodat de juiste mensen op jouw pad zullen komen. Meer weten? Stuur me even een berichtje op redactie@willyswereld.nl.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *