Purpuz planner Pink

Vandaag wil ik het met jullie hebben over een belangrijke vaardigheid van iedere succesvolle ondernemer: doelen stellen! Want zonder doel weet je natuurlijk ook niet waar je heengaat. Ik stel bijvoorbeeld in januari een doel voor de jaaromzet die ik wil genereren en bekijk dan wat er ieder kwartaal voor nodig is om dit einddoel te behalen. Vervolgens deel ik die kwartaaldoelen weer op in maanddoelen, om tenslotte uit te komen bij de dag van vandaag. Ik maak iedere dag voor het slapengaan een to-do lijstje met wat er de volgende dag moet gebeuren. Zeker geen overbodige luxe, met mijn ADD-hoofd vol chaos en onrust. Plannen is dus iets wat ik echt heb moeten leren. Een paar jaar geleden deed ik gewoon iedere dag waar ik zin in had zonder duidelijk plan, waardoor ik natuurlijk minder snel mijn doelen bereikte. Een handige tool die ik gebruik om mijn voortgang te meten, is de Purpuz planner. Ik ken Clen, de bedenker van de Purpuz planner, al een tijdje en hij gaf mij de roze planner voor 2020 cadeau, zodat ik hier natuurlijk iets superslims over kon schrijven 😉

Purpuz planner open

Ik ben als copywriter sowieso blij met een grote planner en agenda in één, omdat ik er alles in kan schrijven wat ik wil. Geen ruimtegebrek, dus. Het fijne aan de planner vind ik dat ik er ook weer meer structuur door krijg in mijn dagelijks leven. De Purpuz planner werkt namelijk met een duidelijk stappenplan van 9 stappen die je kunt volgen om je doel te realiseren. In stap 1 maak je een soort mindmap van de gebieden in je leven waarmee je nog iets wilt bereiken. Denk aan 30 kilo afvallen, de liefde van je leven vinden of de Mount Everest beklimmen. Bij stap 2 vul je in welke van die doelen je het allerliefst wilt bereiken, waar je energie van krijgt en bij welke zaken je eventueel hulp kunt vragen, omdat je daar zelf een zenuwinzinking van krijgt. Bij stap 3 kies je het belangrijkste doel waar je je de komende op gaat richten. Je kunt hier eventueel een visionboard bij maken door er een foto bij te plakken van je gewenste eindresultaat. Daarnaast is het van belang om te visualiseren hoe je je voelt, wat je denkt en hoe je je gedraagt wanneer je dit droomdoel hebt bereikt. Want als je je zo kunt voelen alsof het er allemaal al is, zal het sneller werkelijkheid worden. Alles is er in energie immers al (ja ja, daar is ‘ie weer, die hippe wet van de aantrekkingskracht).

Succes met de Purpuz

In stap 4 maak je een stappenplan waarbij je in je hoofd nagaat wat de eerstvolgende logische stap is die je kunt zetten richting je droomdoel. Dit werk je vervolgens stap voor stap uit, voor zover je dat voor je ziet. Mijn persoonlijke ervaring is, dat als ik de eerste stap zet, ik erna pas weet welke volgende zet ik moet maken. Het is soms net een schaakspel, dat hele ondernemen. Bij stap 5 schrijf je op hoeveel tijd de acties kosten die je uit gaat voeren. Dit is voor mij vaak de moeilijkste stap, aangezien ik geen tijd in kan schatten en altijd te laat ben (sorry). Dan zijn we alweer bij stap 6 aangekomen: het stellen van deadlines. Deze is uiteraard heel belangrijk, omdat je anders het werk dat je eigenlijk nog moet doen, maar voor je uit blijft schuiven (been there). Maar zodra je een datum prikt, moet je je daaraan houden en ga je vanzelf een soort tijdlijn zien waarop je bepaalde stappen gaat zetten. Zo werkt het voor mij in ieder geval wel goed. Ik heb dan een steuntje in de rug om daadwerkelijk in actie te komen. Concreet betekent dit voor mij dat ik nieuwe leads mag gaan benaderen, salescalls mag gaan plannen of een nieuw programma in elkaar mag zetten. Ik moet dan uit mijn comfortzone komen, want ik heb mezelf immers een duidelijk einddoel gesteld. Clen geeft bij stap 6 aan dat je ook nog moet bepalen hoeveel tijd je wilt investeren in een bepaalde taak, maar dit doe ik dan weer niet. Ik blijf namelijk net zolang doorgaan als nodig is om mijn doel te behalen (diehard workaholic speaking).

8 tools van de Purpuz planner

Bij stap 7 maak je de officiële maandplanning. Ik schrijf dan op hoeveel klanten ik wil helpen en hoeveel geld ik wil verdienen. Ook zet ik erbij of ik een nieuw product wil lanceren of dat de maandomzet vanuit mijn vaste pakketten komt. Zo ben ik goed voorbereid op wat er gaat komen en hoef ik niet aan ad-hoc marketing te doen. Want dat is bijna een garantie voor rampspoed en mislukte lanceringen, waarbij er dan maar 4, in plaats van de beoogde 20 mensen, zich zullen inschrijven. Doe dat dus a.u.b. nooit, alles last minute gaan verzinnen wanneer je jezelf als doel hebt gesteld om iedere maand 10.000 euro om te zetten. Dan neem je het niet serieus genoeg. Bij stap 8 aangekomen maak je een weekplanning en schrijf je op welke andere afspraken je hebt staan. Ook of je nog naar de kapper wilt die week of dat je een dagje vrij wilt plannen voor de nodige ontspanning. Mijn valkuil is dat ik maar door blijf gaan zolang er nog werk te doen is, dus is het voor mij van levensbelang dat ik ook mijn vrije dagen, vakanties en droomdagen inplan. Die gaan er namelijk altijd als eerste aan wanneer ik me gestrest voel en veel te doen heb. Terwijl geen rust nemen juist averechts werkt voor mijn productiviteit. Een dagje rust waarin ik boeken kan lezen of kan tekenen, doet altijd wonderen voor mijn creativiteit. Tot slot maak je bij stap 9 een dagplanning, waarna je je aan het eind van de dag afvraagt: ‘Wat ging er goed vandaag en wat kon er beter?’ Ik voeg daar zelf nog drie zaken aan toe waar ik die dag dankbaar voor ben, zodat ik met een gerust hart en een tevreden gevoel kan gaan slapen.

Purpuz inspirerende quote

De stappen die ik met deze planner zet, komen dus overeen met de stappen die ik in het dagelijks leven zet om mijn doelen te behalen. Zo’n concreet stappenplan zorgt voor structuur en dat ik ga doen, doen, doen. Zodat er actie in de taxi komt. Want als ik het niet opschrijf, vergeet ik de helft of heb ik voornamelijk van iemand anders een schop onder mijn kont nodig om in actie te komen. En die is er niet altijd, of zeg maar gerust: niet. Tenzij je het gemiauw van de kat mee wilt rekenen om 8 uur ‘s ochtends, zodat ik op tijd mijn bed uit kom. Wat ik nog meer tof vind aan de planner, naast de structuur die me geboden wordt, is dat er elke week inspirerende quotes instaan passend bij die specifieke week. Hier krijg ik zelf ook weer inspiratie van, zodat ik er soms mijn eigen content omheen kan maken.

Dus, voor alle chaoten en ondernemers die graag leven met de dag en wel zien wat ervan komt, ik kan jullie allemaal aanraden om deze planner te bestellen, omdat je die structuur en rust in je business simpelweg nodig hebt om je doelen te behalen. Allemaal. Stap voor stap. Je kunt de Purpuz planner bestellen via bol.com. Hij is er in een roze (limited edition) en een grijze uitvoering. Cheers, op jouw dromen. Plan ze!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *