Ik houd van echtheid en rauwe eerlijkheid. Maar het oog wil tegenwoordig ook wat. Het kijken naar mooie plaatjes op Instagram, vind ik bijvoorbeeld een stuk leuker dan kijken naar foto’s van afgeragde dronken mensen die schots en scheef op de foto staan. Het heeft veel te maken met wat jij als merk of als ondernemer uit wilt stralen. Ik ga voor vrijheid, plezier en authenticiteit. En als ik daar mooie foto’s van mijzelf of mijn interesses bij kan gebruiken, dan doe ik dat natuurlijk. Maar het content creatieproces van dit soort foto’s, is iets waar veel mensen tegenop kijken omdat het ze veel tijd kost, of omdat ze denken dat ze niet creatief genoeg zijn. Terwijl het eigenlijk heel eenvoudig kan zijn, waar je je ook bevindt. Het kost je zeker even tijd, maar dan heb je voor minimaal een halfjaar aan content die je continue kunt hergebruiken. Op de lange termijn scheelt het je dus juist een heleboel tijd en dat is mij echt veel waard wanneer ik er elke week een blog uit moet gooien. Om je te laten zien hoe ik mijn foto’s heb laten maken, geef ik je een kijkje achter de schermen bij mijn Instagram workation in Lissabon vorig jaar en zet ik de eenvoudige stappen om dit soort nieuwe content te creëren, voor je op een rij.

samen

Stap 1: Wat wil je uitstralen?

Het begint allemaal met jouw kernwaarden. Kies er even drie uit voor het gemak. Van daaruit ga jij bepalen wie je met jouw geschreven en visuele content aan wilt spreken, wat je uit wilt stralen en wat je juist absoluut niet wilt. Wanneer je dit voor jezelf op een rijtje hebt, kun je gaan bedenken hoe het beeld dat jij van jezelf naar buiten wilt brengen, eruit zou kunnen zien op een foto. Het mag zo gek zijn als je zelf wilt, dit brengt je creativiteit op gang. Heb je dit opgeschreven? Kies dan twee of drie beelden uit per kernwaarde die jij mooi vindt en pak wat spullen bij elkaar die deze waarde volgens jou representeren. Je kunt overigens ook bij de Action heel goedkoop leuke accessoires kopen waar je toffe foto’s mee kunt maken. Voor onze picknickfoto in Lissabon hebben twee dames bijvoorbeeld eenhoorn-satéprikkers, papieren bloemen en glitters gekocht om de boel wat op te leuken. Uiteindelijk hebben we alles zo gerangschikt dat alles mooi evenredig verdeeld was. Zo konden we van bovenaf een foto maken (ook wel een flatlay genoemd, wanneer je spullen die plat liggen, van bovenaf fotografeert, zonder mensen erop). Dit was het uiteindelijke resultaat:

picknick

Ziet er best goed uit van boven, toch? Maar als je het vanaf de zijkant fotografeert, ziet het er zo uit:

picknick met Naomi

Ook heel leuk natuurlijk, maar het zorgt niet voor de bijzondere invalshoek die je bij de flatlay foto wel hebt. Je mag nu na het lezen van stap 1 gelijk in de actie-stand komen. Bel een ondernemersvriendin of vriend op die wel enigszins een vaste hand heeft en leuke foto’s schiet, om je te helpen met het maken van een aantal persoonlijke foto’s. Dit kan je natuurlijk eens in de zoveel tijd voor elkaar blijven doen, voor al jullie Social Media kanalen. Neem wat leuke accessoires mee, drie verschillende kledingsetjes en zoek een mooie plek op buiten in het daglicht, dan worden je foto’s vaak het mooist. Sommige dames hadden in Lissabon soms zelfs 5 setjes kleding mee, inclusief bijpassende schoenen. Hier zie je zo’n ‘omkleedmoment’:

Naomi omkleden

Stap 2: Probeer creatief te zijn en kom in actie

Natuurlijk gaat er tijdens zo’n geplande shoot ook een heleboel verkeerd. Bij ons stond er tijdens de picknick zo’n harde wind, dat de papieren bloemen constant wegwaaiden en we de glitters steeds uit het gras moesten harken. Daarnaast ging ik met mijn zwarte jurkje op de stenen trap van een klooster zitten, waarna mijn hele kont onder de witte stof zat. Dit werd vervolgens vakkundig bij me weggeveegd door een buddy die zo slim was om van die natte doekjes mee te nemen. Hier zie je de foto waarbij mijn jurk schoongeveegd wordt:asswipe

En dit is de foto geworden waarvoor we het allemaal deden:

Willy & Naomi stairs

Ziet er toch best mooi uit, hè? Wees er dus wel op voorbereid dat het soms tegenzit met het weer, dat je kleren onder het vuil zitten, of dat je net niet de juiste invalshoek of locatie vindt. Je gaat dan simpelweg op zoek naar een andere locatie, waar je net zolang doorgaat met foto’s maken van elkaar, totdat je wel tevreden bent met hoe het eruitziet. Poseer op 100 verschillende manieren, trek alle mogelijke gezichten die je kunt trekken en maak veel en snel verschillende foto’s achter elkaar zodat je uiteindelijk de beste eruit kunt pikken voor je blog of je website. Nu hadden wij overigens wel het geluk dat er twee professionele fotografen mee waren op onze workation. Maar guess what? Als je zelf het gevoel hebt dat je niet goed bent in fotograferen, of als je foto’s van jezelf eigenlijk maar stom vindt, huur dan gewoon een fotograaf in. Heb ik ook gedaan voor de foto’s op mijn website en dat was de eerste keer dat ik ze van mezelf ook daadwerkelijk mooi vond. Fotografen zijn er niet voor niks, dus maak er gebruik van als dit tot je mogelijkheden behoort. Het is de investering meer dan waard. Hier sta ik samen met fotograaf Joyce op de foto, al betwijfel ik of jullie ons kunnen zien:

Joyce en ik

Dus dankjewel nog, lieve fotografen Joyce en Remke. En natuurlijk dankjewel opper-Instagrammer Naomi voor het aanleren van allerlei verschillende poses om goed op de foto te staan. Want ik vond dat best wel lastig en stond me in het begin toch een partij aan te klungelen. Ik ben uiteraard geen model, maar toch moest ik mijn benen blijkbaar als een balletdanser een bepaalde kant opdraaien. Op deze foto’s zie je goed hoe moeilijk ik dat vond, ondanks dat ik vroeger op ballet zat:

poseren 1             poseren 2

Ik stond continue schots en scheef en uiteindelijk hebben we die mooie zwarte sokken met mijn Nikies onder mijn melkflessen, maar van de foto’s afgeknipt 😉 Omdat het poseren voor mij eigenlijk zo onnatuurlijk voelde, ben ik maar gewoon als mezelf op de foto gegaan. Met een blij hoofd en een vrolijke lach. Wanneer ik aan het poseren was, moest ik eigenlijk vooral lachen, omdat ik mezelf daarin echt niet te serieus kon nemen. Uiteindelijk komen daar dan ook weer awkward foto’s uit voort, zoals deze:Lachende Willy

Ik wil hier mee laten zien dat niet direct alles ‘Insta perfect’ is, terwijl dit wel zo lijkt bij sommige ondernemers. Je moet het gewoon maar doen en een hoop verschillende dingen uitproberen, voordat er een paar foto’s tussen zitten die jij echt de moeite waard vindt. Perfecte mensen bestaan niet, dus ik hoop jullie hiermee enigszins het inzicht te hebben gegeven dat goed genoeg ook prima is en dat perfectie niet reëel is. Omdat een heleboel ondernemers op Social Media eigenlijk alleen maar hun successen delen of altijd maar blij lijken omdat ze 24/7 op vakantie zijn in een zonnig oord, is dit mijn tegengeluid. Niets is wat het lijkt, echt iedereen heeft weleens tegenslag, ook de mensen die jij misschien wel bewondert op Instagram vanwege hun mooie foto’s. Ik zie er bijvoorbeeld ook weleens zo uit:

Dancing in pink street

Stap 3: Kiezen en bewerken

Je bent weer thuis en je hebt een grote hoeveelheid foto’s gemaakt die je natuurlijk direct op je computer in een aparte map zet. Het is tijd om te kiezen! Alle wazige of te rare foto’s gooi je gewoon weg. Daarna maak je een selectie van de foto’s die jij het mooist vindt. Vervolgens zet je ze naast elkaar om te checken welke foto’s qua kleur en/of vorm met elkaar overeenkomen. Zo kun je bijvoorbeeld een blog maken met foto’s waarin overal dezelfde kleur blauw terugkomt. Of je gebruikt juist alleen maar zwart-wit foto’s. Kies iets waar jij je prettig bij voelt, dat je ook door kunt voeren in de rest van je branding. Je kunt voor Instagram een maand van tevoren een planning maken door te kiezen welke 9 foto’s je elke week op dit kanaal in gaat zetten die mooi bij elkaar passen. Zorg er wel voor dat je de foto met een bepaalde logica plaatst, omdat deze goed bij het verhaal in je blog past bijvoorbeeld, of omdat je een mooi totaalplaatje wilt maken van je logo met behulp van meerdere fotovakjes.

all the ladies together

Als je het moeilijk vindt om in je hoofd te bedenken hoe je foto eruit gaat zien in combinatie met de rest, kun je altijd gebruik maken van de Preview app. Die zorgt er namelijk voor dat je zonder de foto daadwerkelijk te posten, kunt zien of de foto in de rest van je fotofeed past. Hiermee heb je ook direct een overzicht van foto’s met bijvoorbeeld hetzelfde thema of dezelfde toon, die je tussen de alinea’s van je nieuwste blog kunt plaatsen. Afbeeldingen maken het lezen van een lange blog gewoon veel fijner. Heb je dat niet gemerkt door de foto’s die ik nu tussen de alinea’s heb gezet, dan? Let er overigens op dat in de foto’s bij je blog geen storende elementen aanwezig zijn. Photoshop een irritante toerist in je verder mooie foto eruit en kijk of er geen lelijke stopcontacten, hoeken van gebouwen of andere zaken opstaan die er niet op zouden hoeven staan. Succes, je bent nu klaar om te posten en zelf visuele content te creëren!

Naomi en ik paal

Volg jij me al op Instagram?

Check www.instagram.com/WillysWereldNL om te kijken hoe ik mijn visuals inzet en voor de foto’s bij mijn blog kijk je natuurlijk gewoon op willyswereld.nl/blog.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *