Safe Lock

Ik kom ze nog regelmatig tegen: de mensen die graag op safe spelen en het liefst nooit risico’s willen nemen. De mensen die fulltime in loondienst werken, maar het stiekem toch wel heel erg leuk zouden vinden om daarnaast met hun ‘eigen bedrijfje’ te starten. Ik heb het dan niet over de mensen die echt 100% voor een eigen bedrijf willen gaan en alles doen wat ervoor nodig is om er een succes van te maken, wat er ook gebeurt en wat ze er ook voor moeten doen of laten. 

Investeren moet je leren

Ik heb het over de mensen die alleen ergens aan mee willen doen als het gratis is. De mensen die graag gratis tips van je ontvangen, maar het liefst helemaal nergens in willen investeren, ook wanneer ik zeker weet dat dit ze enorm verder zal helpen in hun business. Het gaat over de mensen die zeggen dat het nog niet het juiste moment is om ergens in te stappen of die aangeven geen budget te hebben. Terwijl ze 32 uur in loondienst werken en wel elke maand een nieuwe telefoon aanschaffen of een dure vakantie boeken. Ik heb het over de mensen die nog geen cent aan je willen betalen, maar wel verwachten dat je fulltime voor ze werkt in ruil voor meer naamsbekendheid. Het gaat over de mensen die alleen maar doen aan diensten ruilen en nooit kiezen voor een betaald next level programma, cursus of event waarmee ze veel grotere stappen in hun business kunnen gaan zetten. Stappen die ze nieuwe klanten, een groter netwerk en strategische ondernemers skills oplevert. Ik heb het over personen die tegen mij zeggen dat ze ‘gewoon’ gaan proberen of het lukt om een eigen ‘bedrijfje’ op te zetten naast hun baan in loondienst, maar die aangeven dat als het niet lukt, het helemaal niks uitmaakt, want ze blijven dan toch gewoon lekker in loondienst?

Fail

Natuurlijk snap ik dat het eng is om de sprong te wagen van loondienst naar volledig zelfstandig ondernemerschap. Voor sommige mensen is het ook gewoon echt niet weggelegd om ondernemer te worden. Maar als jij je ondernemersavontuur al begint met de instelling dat het niet uitmaakt of het je wel of niet lukt, hoe groot zou dan de kans zijn dat je daadwerkelijk slaagt in het bouwen van een succesvol bedrijf, denk je? Start maar eens met het doen van een kleine investering en kijk hoeveel het je oplevert. Na verloop van tijd wordt het steeds makkelijker om dit met grotere bedragen te doen, omdat je ziet hoeveel waarde en kennis, en dus resultaat, een ander jou te bieden heeft.

Tijd is schaarser dan geld

Een ondernemer is extreem gedreven en voelt een intrinsieke motivatie om te presteren en anderen te helpen. Waarom? Omdat ze de rotsvaste overtuiging hebben dat de wereld een klein beetje mooier wordt door wat ze te bieden hebben. Een heleboel mensen worden er een stuk slimmer van. Zonder doorzettingsvermogen kom je überhaupt niet waar je wilt zijn. Je krijgt continue te maken met de welbekende ‘ondernemersdipjes’ in de vorm van te weinig klanten, het niet begrijpen van de techniek, je eigen belemmerende overtuigingen over geld of investeren die je alleen maar in de weg zitten en ga zo maar door. Natuurlijk kan je, net als een vriendin van me, compleet zelf uit gaan zitten zoeken hoe je je eigen website bouwt omdat het anders ‘zoveel geld kost,’ maar in het halve jaar dat jij hiermee loopt aan te klooien, had je je ook kunnen bezighouden met het aantrekken van nieuwe klanten. Wat je namelijk vergeet, is dat je je tijd maar één keer kunt gebruiken, terwijl geld op de één of andere manier altijd weer opnieuw bij je terug komt. Hoeveel makkelijker is het om het maken van je website simpelweg uit te besteden aan een webdeveloper en/of designer die binnen 4 uurtjes jouw website klaar heeft staan? Die er dan ook nog eens mooi uitziet omdat de echte professionals heel goed weten wat ze doen? Die keus is voor mij dan heel makkelijk gemaakt.

Fear for the Future

Feel the fear and do it anyway

Natuurlijk kun je het ontzettend druk hebben met je gezin en het werk dat je elke dag doet, waardoor het bouwen aan je eigen bedrijf er regelmatig als eerste bij inschiet. Maar wanneer ga jij besluiten om nu echt voor jezelf en je eigen geluk te kiezen? Wanneer stop je met het vertellen van allerlei excuses en bullshit aan jezelf over waarom je nog niet bent waar je eigenlijk zou willen zijn in je leven? Of kom je liever niet onder ogen wat er eigenlijk bij je speelt? De angst om te falen. Angst, omdat je denkt dat je niet gecommitteerd kunt blijven aan je eigen plannen. Angst omdat je denkt dat een vaste baan jou veiligheid en zekerheid biedt, terwijl dit tegenwoordig allemaal maar schijn is. Angst om het op te geven wanneer je teveel stress ervaart doordat je je overweldigd voelt. Angst dat je de verantwoordelijkheid niet aankunt. Maar vooral de universele angst dat je misschien niet goed genoeg bent in wat je doet of kunt.

Succeed Free Fall

Als je ‘waarom’ groot genoeg is, komt het ‘hoe’ vanzelf

Geloof mij maar op mijn woord: iedere succesvolle ondernemer heeft ook door al deze angsten en belemmeringen heen moeten breken om te komen waar hij of zij nu staat. Ik heb mezelf ook jarenlang laten tegenhouden door mijn ego, dat me het liefst altijd veilig in mijn eigen comfortzone wilde laten blijven, waar ik nooit met mijn kop boven het maaiveld uitstak. Waar ik netjes fulltime in loondienst bleef werken, zoals het hoorde volgens de maatschappij en mijn ouders. Elke investering die je doet in jezelf blijft echt altijd spannend. Een eerste video die je opneemt is ook hartstikke eng om te doen, bij de eerste blog die je publiceert vraag je je af wat mensen er wel niet van zullen vinden. Alles aan het ondernemerschap is spannend in het begin en kan je enorm overweldigen. Zelfs ondernemers die al jaren een bedrijf hebben vinden het vaak nog eng om te investeren in een duur traject of om live te gaan op Facebook, maar ze doen het wel. Waarom? Omdat ze weten dat het hen en hun bedrijf verder brengt naar meer klanten en dat volgende level waar ze hoe dan ook naartoe willen. Omdat ze zichzelf willen blijven ontwikkelen en daarmee ook aan hun bedrijf blijven bouwen. Net zolang tot ze hun droombedrijf, afgestemd op al hun wensen en verlangens, hebben gecreëerd. Net zolang tot ze de allerbeste versie van zichzelf zijn, omdat ze de ambitie hebben om werk te doen waar ze met hun hele ziel en zaligheid in geloven.

Believe in yourself cat vs tiger

Breek jezelf vrij van je eigen bullshit

Kijk jezelf maar eens recht in de ogen aan als jij morgenochtend in de badkamer je tanden staat te poetsen voor de spiegel. Verzin jij ook elke keer excuses voor jezelf om niet in een programma in te stappen of een investering te doen, omdat je niet genoeg in jezelf gelooft? Omdat je denkt dat je er geen tijd en geld voor hebt, terwijl je het eigenlijk alleen maar hartstikke eng vindt? Besef dan dat dit jouw ego is dat jou graag klein houdt, omdat je vroeger nu eenmaal hebt geleerd dat je vooral niet op moet vallen tussen de rest. Of omdat je altijd moest voldoen aan de verwachtingen die de maatschappij of je ouders van je hadden. Vind jij het nog spannend om voor je eigen waarheid te gaan staan en je eigen pad te bewandelen? Wanneer je dit toch doet en door al jouw angsten heen breekt, ga je steeds beter in je vel zitten en word jij uiteindelijk de allerbeste versie van jezelf. Vanuit mijn perspectief durf ik je in alle oprechtheid te vertellen dat ik na jaren van depressie, door constant te doen wat er door anderen van me verwacht werd in plaats van mijn hart te volgen, sinds de start van mijn bedrijf geen enkele echte depressie meer heb gehad.

Believe and Enjoy

Geloven & Genieten

Ik hoop dat je jezelf realiseert, dat je alleen maar je eigen groei als persoon in de weg zit wanneer je telkens excuses voor jezelf blijft verzinnen om iets niet te doen of niet te investeren. Van mij mag je, het is jouw leven, maar ik vind het echt ontzettend zonde wanneer ik zoveel potentie in iemand zie die er niet uitkomt, enkel vanwege angst. Dat die persoon dan tegen me zegt: ‘ja maar…ik heb geen geld. Ja maar…dit is voor mij geen geschikt moment. Op die manier duurt het inderdaad een jaar of 10 voor je eindelijk een fijne business hebt opgebouwd, die je diep van binnen eigenlijk veel sneller wilt realiseren. Wanneer jij je angsten onder ogen durft te komen en alles doet wat ervoor nodig is om je eigen succes te creëren, kan jij binnen een jaar of anderhalf al een goedlopend bedrijf bezitten. Het is nu de keus aan jou om er wat mee te gaan doen en om na deze liefdevolle schop onder je kont, echt voor 100% in jezelf te gaan geloven en in jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer te gaan investeren.

Go get ’em!

Willy met wapperend haar

En, herkende jij jezelf in deze blog? Kreeg je inzichten die je eerder eigenlijk nog niet had? Sta jij nu eindelijk in die actie-modus en ga je er helemaal voor? Laat het me weten in de comments!

Ik kan je natuurlijk altijd helpen met het schrijven van de teksten voor jouw website. Neem een kijkje bij de pakketten om te checken wat ik allemaal voor je kan betekenen. Of download geheel gratis mijn ‘3 geheime strategieën voor het aantrekken van zakelijke klanten via je blog’ op mijn homepage.

2 antwoorden
  1. Irene
    Irene zegt:

    Super herkenbaar! Deze blog is een echte realitycheck. Hierdoor besef is des te meer dat ik niet langer aan mezelf moet twijfelen en het gewoon moet doen!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *