Willy fakepose

Vaak hebben mensen die in loondienst werken geen flauw idee wat het ondernemerschap inhoudt. Ze weten ook niet wat ik nu precies allemaal doe online en denken vooral dat ik de hele dag maar een beetje door mijn Facebook of Instagram heen scrol. Natuurlijk komt dit weleens voor, maar wel pas als mijn werk af is. Omdat sommige uitspraken die ik nog steeds regelmatig te horen krijg, echt het bloed onder mijn nagels vandaan kunnen halen, heb ik ze hieronder even op een rijtje gezet. In de hoop dat die ‘loonslaven’ het nooit meer op deze manier aan ons zullen vragen, is dit mijn enigszins humoristische tegengeluid 😉

1. Hoe gaat het met je bedrijfJE? 

Ten eerste, ik betaal gewoon belasting, dus het is mijn BEDRIJF. Punt. Zonder ‘je’ of ‘tje’ erachteraan. Ik verdien er gewoon mijn geld mee en niet mijn ‘centjes.’ Ook zorgt het ervoor dat je de ondernemer in kwestie kleiner probeert te maken dan hij/zij daadwerkelijk is. Ondernemers vragen toch ook niet aan een volwassene hoe groot hun piemelTJE is of hoe het gaat op hun werkJE? Bovendien verdienen de ondernemers die al enige tijd bezig zijn werkelijk veel meer dan één van deze zielen in loondienst. Terecht, want ik werk ook zo’n 60 uur per week en moet mijn eigen pensioen opbouwen, net als vele andere ondernemers met mij.

2. Heb je al klanten? (Als je net een maand bezig bent)

Euhm NEE. Ik ben net gestart, dus ik moet eerst een netwerk opbouwen, aan marketing doen, potentiële klanten benaderen, een salesfunnel bouwen en zichtbaar zijn online. Duurt zonder kruiwagen, een hoop spaargeld of eigen netwerk wel even een halfjaartje of langer voordat ik mijn eerste klant heb. En jij? heb je je complete hypotheek al binnen één maand afgelost? Heb a.u.b. geduld en maak het de ondernemer niet moeilijker dan hij/zij het al heeft met alles wat er in het begin op hem/haar afkomt. Dat doen we bij jou ook niet.

3. Vind je dat niet eng dan, om zoveel onzekerheid te hebben over je financiën?

Natuurlijk vinden we dat spannend en brengt het onzekerheid met zich mee. Maar we vinden het belangrijker om onze dromen te volgen dan ons te laten leiden door onze angsten. Die jij nu misschien ook voelt, omdat je stiekem ook wel eigen baas zou willen zijn, maar die stap niet durft te nemen? Wanneer het bedrijf waar je werkt gaat bezuinigen op het personeel, kan jij ook zomaar op straat komen te staan en weet ik hoe ik helemaal zelf en onafhankelijk van een baas of instructies, mijn eigen geld kan maken. Nu jij weer. Als loonslaaf leef je in een soort schijnzekerheid omdat er elke maand netjes hetzelfde bedrag op je rekening staat, maar dit kan, zeker in het huidige klimaat, zo afgelopen zijn. Stop met het projecteren van je eigen angsten op de ondernemer die wel zo dapper is geweest om de eerste stap te zetten richting zijn of haar droom.

4. Heb je daar dan geen opleiding voor nodig?

Als je iets al je hele leven doet en hier een aangeboren talent voor hebt, dan niet, nee. En jij? Heb jij eigenlijk geen opleiding nodig om elke dag die naam- en adresgegevens van alle werknemers in een Excel sheet te rammen? Met dit soort opmerkingen kom je vrij denigrerend over op en naar de ondernemer. Zonder hen hadden jullie geen oplossingen gehad voor allerlei problemen die er spelen in de wereld, dus vertrouw er gewoon op dat ze goed zijn in wat ze doen wanneer ze hier hun centen mee verdienen en tevreden klanten hebben.

5. Maar wat je doet is toch meer een hobby dan echt werk?

Newsflash: Er zijn mensen die van hun hobby hun werk maken en er nog voor betaald krijgen ook. Ja, echt waar. Omdat ze hier keihard voor hebben gewerkt en in zichzelf geloven, en niet net als jij als een zombie elke dag op een grauw kantoor de rest van hun dagen willen slijten zonder enige passie voor hun werk. Werk dat ook zonder jou wel gedaan blijft worden en dat geen enkel verschil gaat maken voor mensen.

6. Ben je al rijk? (Na drie maanden)

Nee, jij wel? Een bedrijf opbouwen kost tijd, heel veel geduld en een enorme portie doorzettingsvermogen. Als je strategisch slim bent en een mooi netwerk opbouwt, dan kun je binnen een jaar of twee, drie wel ‘rijk’ zijn, maar dat is toch voor iedereen subjectief? Of word jij rijk van je fantastische kantoorbaan? Een ondernemer voelt zich rijk vanwege de vrijheid die hij/zij ervaart en omdat hij/zij werk doet waar ze oprecht gelukkig van worden. En meestal bestaat dit uit het helpen van anderen en het oplossen van de problemen van ‘loonslaven’. Wanneer je ruzie hebt met je baas bijvoorbeeld, of als je geen plezier meer hebt in je kantoorbaan.

7. Waarom heb je niet gewoon een baan in loondienst?

Aangezien je het grootste deel van je leven aan het werk bent, vul ik mijn leven liever in met werk waar ik echt iets mee kan betekenen voor anderen en waar ik mijzelf helemaal happy bij voel. Waarom ben jij liever loonslaaf bij een bedrijf waar ze een groot deel van je geld zelf opstrijken in plaats van een ondernemer, die echt iets teweegbrengt in de levens van anderen?

8. Maar er zijn toch al honderden mensen die doen wat jij doet?

Ja, waarschijnlijk wel, de kunst is daarom om gewoon jezelf te zijn, ook als ondernemer. Iedereen is namelijk uniek. Alleen nog even zoeken naar waarom mensen nu per se voor mij gaan kiezen, dan. Zou het gaan om mijn directheid en humor, om de kwaliteit die ik lever of om hoe mooi mijn website eruitziet? Wat denk je zelf? En zijn er ook niet honderden mensen die allemaal dezelfde saaie kantoorbaan hebben als jij, waar ze van 9 tot 5 zitten te wachten tot het weer tijd is om naar huis te gaan?

Ik hoop dat er een heleboel mensen in loondienst zijn die dit lezen, zodat jullie deze vragen niet steeds blijven stellen aan alle hardwerkende ondernemers. Dan zal ik jullie ook geen loonslaven meer noemen. Deal? 😉

Ook leren bloggen met humor? Download dan geheel gratis mijn ‘drie geheime strategieën om meer zakelijke klanten aan te trekken via je blog’ op de homepage.

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *