Watching over the distance

De wekker gaat en wekt je uit een diepe slaap. Je had je gisteravond voorgenomen om vroeger op te staan om meer uit je dag te kunnen halen, maar vandaag hoef je nergens heen. Je hebt geen afspraken buiten de deur. Terwijl dit laatste binnen 5 seconden tot je doordringt, ram je nog een keer hard op de Snooze-knop. Doei wereld met verplichtingen en verantwoordelijkheden! Jij bent nog minstens twee uur onder zeil. De berg afwas die er nog staat? Daar heb je morgen ook wel tijd voor. Een klant die graag van jou binnen 24 uur een offerte ontvangt? Je begint al te gapen bij het idee en vindt dit één van de saaiere onderdelen van het ondernemerschap. Vervolgens ga je eerst maar eens even je Instagram bijwerken. Even later kijk je op de klok en is er al een uur voorbij gevlogen, terwijl je door de Instagrampagina van het zusje van de moeder van je buurman heen scrollt. Heb je nog twee dagen te gaan voordat je echt je kwartaalopgave moet hebben ingediend bij de Belastingdienst? Je blijft dit uitstellen omdat je het lastig vindt en gaat in plaats daarvan lekker een avondje Netflixen. Die belastingen, dat komt allemaal wel, toch? Tot het moment dat je beseft dat je echt niet meer onder de klus uitkomt en te laat bent om nog hulp in te schakelen. En die video of teksten waarin je jezelf voorstelt, die je nog op je website wilt zetten? Je wacht wel eerst tot je haar perfect zit, meer zelfvertrouwen hebt of de ultieme speech over jezelf hebt voorbereid.

Movement in water

Tijd voor actie in de taxi met de ‘5-second rule’

Herken jij jezelf in één van de hierboven geschetste situaties en ben jij een ondernemer die alles uitstelt? Dan heb ik dé oplossing voor jou: als je hem ook daadwerkelijk gaat uitvoeren, uiteraard. Ik heb namelijk jarenlang last gehad van slaapproblemen. Ik viel ontzettend laat in slaap ‘s nachts en was ‘s ochtends niet meer uit bed te krijgen. 100 wekkers zetten waar ik vervolgens gewoon doorheen sliep, mijn garderobe alvast klaarleggen voor de volgende dag, ervoor zorgen dat een vriendin mij ‘s ochtends wakker belde, niks hielp echt of consequent. Ik sliep op de momenten dat ik had kunnen werken, dus dit was gewoon eeuwig zonde van mijn tijd die ik maar één keer kon gebruiken. Totdat ik een inspirerende video tegenkwam op YouTube van ene Mel Robbins. Zij legde uit dat ze veel sneller in actie kwam als ze de ‘5-second rule’ toepaste op alle gebieden in haar leven. Wat houdt de 5-second rule precies in? Mel Robbins had op dat moment een hoop stress in haar leven en daardoor ook slaapproblemen, maar om dit patroon te doorbreken gaf ze zichzelf elke ochtend 5 seconden de tijd om uit bed te komen. Ze telde af: 5…4….3…2…1 en hoppa! Ze dwong zichzelf om uit bed te stappen, omdat er op het moment dat ze aftelde, geen tijd meer was voor belemmerende gedachten die haar hoofd binnen konden sluipen, zoals dit normaal gesproken ging. En het lukte!

Waking up

Mijn eigen proces en hoe het werkt

Ik besloot deze regel ook in mijn eigen leven toe te gaan passen. Ik had tenslotte alles al geprobeerd, behalve deze techniek. Naast het feit dat ik zelf gewoon eerder naar bed toe moest gaan, zette ik de wekker om 9 uur ‘s ochtends. Ik had naast mijn bed een notitieboekje gelegd met daarop geschreven 5…4…3…2…1…, zodat ik niet zou vergeten wat ik moest doen wanneer ik nog halfdronken van de slaap wakker schrok van het geluid van mijn wekker. De wekker ging af en ik zei tegen mezelf ‘oké, je mag nu nog 5 seconden blijven liggen, daarna ga je je bed uit, want je hebt nog veel werk te doen.’ Tot mijn grote verbazing kreeg ik het gewoon voor elkaar om halfslapend onder de douche te gaan staan, me aan te kleden en achter mijn laptop te gaan zitten. Ik vond het echt bizar dat zoiets simpels zo daadkrachtig was en nog steeds, is. Sindsdien gebruik ik het niet alleen om op tijd wakker te worden, zodat ik mijn werkdag niet vergooi, maar ook voor het doen van dingen die ik soms nog ‘spannend’ vind. Zoals het geven van een Facebook Live in mijn Facebookgroep of het bellen van een klant waar ik niet mee in zee wil gaan. Binnen 1 of 2 seconden tijd komt er standaard een bepaalde gedachte bij ieder mens op, bijvoorbeeld: ‘ik moet die persoon nog even bellen,’ en daarna duurt het ongeveer 5 seconden voor jouw brein er allerlei belemmerende gedachten en overtuigingen ingooit, die ervoor zorgen dat jij je werk of de moeilijke taken uit blijft stellen tot het allerlaatste moment. Wanneer je dus de allereerste gedachte hebt en ‘denkt,’ moet je hier DIRECT en zonder er verder over na te denken, actie op ondernemen. Tijdens het geven van een live Masterclass denk ik echt niet meer na over hoe ik eruit zie op video of over hoe vaak ik wel niet ‘uhh’ zeg, want dat boeit namelijk niemand iets, zolang je maar waarde blijft geven aan je klanten. Ik druk direct op de knop ‘live gaan’ en geef mijn Masterclass. Punt. Pak dus dat moment net voor de eerste 5 seconden wanneer je intuïtie zegt: ‘ik wil nu dit of dat gaan doen’ en DOE het meteen, voordat jouw hersenen hier met allerlei gedachten een stokje voor gaan steken. Het resultaat is namelijk dat je gaat werken vanuit je gevoel en intuïtie en dat dit vele malen meer impact heeft op je klanten, dan werken vanuit een proces waarin je alles tot op de detail hebt uitgewerkt. Vaak klinkt het dan als een uit je hoofd geleerd verhaal en vertel je niet meer vanuit jouw spontane zelf. De echte niet-perfecte jij, die klanten stiekem het allerleukst vinden.

Willy kijkt naar laptop

Van overleven naar leven

Stop dus met jezelf tegenhouden wanneer je een gaaf idee hebt, omdat je denkt dat het niet realiseerbaar is of dat je het niet kunt. We zijn tot zoveel meer in staat als we in onszelf geloven en gaan doen wat ons hart ons ingeeft. Onze hersenen zijn eigenlijk geprogrammeerd om ons te beschermen tegen een situatie die onveilig voelt. Als je zaken dus anders aan wilt gaan pakken dan je normaal gesproken doet, gaat je brein heftig protesteren om jou tegen te houden, want die situatie is onbekend en dus: onveilig. Gelukkig leven we niet meer in een tijd dat we elke seconde op kunnen worden gevreten door wilde beesten en onszelf moeten verdedigen, dus het is nu jouw taak om door die weerstand en je belemmerende overtuigingen heen te breken. Hoe vaker je dit oefent, hoe sneller en gemakkelijker het gaat. Jouw hersenen zullen op een gegeven moment ook weer aan de nieuwe, door jou gecreëerde situaties wennen. Wanneer je dit volhoudt, ontstaat er groei. Van jou als persoon en van jou als ondernemer. Mocht je net als ik in het begin, nog sceptisch zijn over deze methode, probeer het dan eens een keertje uit en laat me even in de comments weten wat het je heeft opgeleverd of wat het met je heeft gedaan. 5…4…3…2…1…GO!

 

inspirational quote

 

Wil jij ook aantrekkelijke teksten leren schrijven voor je bedrijfswebsite? Download nu GEHEEL GRATIS mijn videoserie 3 geheime strategieën om meer zakelijke klanten aan te trekken via je blog‘ rechtsonder op de homepage.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] je de 5-second rule van Mel Robbins gebruiken om toch direct aan de slag te gaan. In de blog ‘Hoe stop je je eigen uitstelgedrag‘ vertel ik wat deze regel precies […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *