Train TracksMisschien ken je het wel. Alles gaat een hele poos lekker zijn gangetje en je zit gewoon goed in je vel. En dan BAM! het leven slaat even heel hard terug. Je krijgt het gevoel dat er wel drie emmers met ijskoud water over je hoofd heen worden gegoten, zodat je weer met beide benen terugkomt in de harde realiteit. Zo’n situatie kwam de afgelopen weken ineens op mijn pad. 

Ziek

De afgelopen weken werd iemand die heel erg dichtbij me staat, erg ziek. Niet een beetje ziek, maar ziek op zo’n manier dat het dag en nacht mijn gedachten in beslag nam. Ik maakte me continue zorgen of het wel goed ging. Toch wist ik dat ik er helemaal niks aan kon veranderen en dat het vooral afwachten geblazen was. Ik voelde me hierdoor behoorlijk machteloos. Op dat moment besloot ik dit gevoel gewoon te accepteren en het er simpelweg te laten zijn. Na een halve nacht tranen met tuiten gehuild te hebben, ebde het gevoel van machteloosheid langzaam maar zeker weg.

Wave

Toen dit gebeurde, stonden er aan de zijlijn ook twee klanten te springen om mijn onverdeelde aandacht. Voor de ene klant moest ik een deadline halen door het aanleveren van minimaal tien blogs. De andere klant ging heerlijk met vakantie, dus haar nieuwe website teksten moesten ook op tijd af zijn. Uiteindelijk heb ik het allemaal voor elkaar gekregen, maar hoe?

Negatieve energie als krachtbron

Ik besloot om de negatieve energie van de machteloosheid en het verdriet in te zetten als positieve, krachtige energiebron om juist aan het werk te gaan en daar mijn focus op te blijven houden. Ik merkte dat ik het fijn vond om juist op zulke lastige momenten iets om handen te hebben en mijn wekelijkse structuur te behouden. Gelukkig waren er ook een hoop andere mensen in de buurt om deze zieke persoon te helpen en te begeleiden. Dit gaf me wat meer rust, omdat ik weet dat het zorgen voor iemand met een mentale ziekte voor mijzelf ontzettend zwaar kan zijn. Ik moest een juiste balans zien te vinden tussen werk en privé en dat heb ik uiteindelijk met veel moeite voor elkaar gekregen.

Balancerende stenen

Wat is echt belangrijk voor jou?

In het leven gebeuren natuurlijk regelmatig onverwachte dingen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Ik denk dat deze gebeurtenissen op ons pad komen om je weer even met je neus op de feiten te drukken en je in te laten zien wat nu echt belangrijk is in het leven: familie, vrienden, echte verbinding creëren en simpelweg gelukkig en tevreden zijn met wat je hebt. Zonder tegenslagen ken je natuurlijk ook de hoogtepunten niet in je leven. Je hebt dus dwarsliggers nodig om de rails recht te houden. Hier bedoel ik mee dat tegenslagen je uiteindelijk alleen maar sterker maken en je laten inzien wat het belangrijkste is in jouw leven.

Van je hart afgewandeld

Op het moment dat iemand het pad naar zijn of haar hart niet bewandelt, maar alleen maar dingen doet omdat het ‘zo hoort’ of ‘moet,’ dan wordt diegene hartstikke ziek. Dit kan zowel op mentaal als fysiek vlak zijn. Je bent dan heel ver van ‘jezelf’ afgewandeld. De kunst is dan om na het ziek zijn de draad weer op te pakken en vervolgens wel je grenzen aan te gaan geven, zelf te bepalen wat voor jou op dat moment het beste is en je energie goed te bewaken. Doe je dat niet? Dan val je terug, word je weer ziek en verval je opnieuw in oude patronen. Ik hoop dus van harte dat deze persoon met een objectieve hulpverlener gaat praten over de heftige dingen die ze vroeger heeft meegemaakt. Delen is immers helen. Vandaar dat ik nu ook deze openhartige blog met jullie deel.

Harten in balans

Balans vinden

Het is heel lastig om als ondernemer je bedrijf draaiende te houden en tegelijkertijd te zorgen voor een mentaal ziek persoon die dichtbij je staat. Ik wil jullie meegeven dat het van belang is om de situatie te accepteren zoals ‘ie is en je gevoel gewoonweg even toe te laten. Hoe sneller je dit doet, hoe sneller het ook weer wegebt. Denk altijd goed na over hoe je zelf in je energie zit als het gaat om hulp of zorg verlenen aan iemand die mentaal even de weg kwijt is en zoek hier een goede balans in voor jezelf. Probeer af en toe wat werk te doen voor je onderneming, en laat die ander ook weten dat je er voor hem of haar bent. Als het je echt niet lukt, dan kan je je opdrachtgevers altijd vragen om een paar dagen uitstel, dat zullen ze zeker begrijpen als je in zo’n situatie terechtkomt.

Shadowplay Dark mental illness

Rust en vertrouwen

Wat mij het allerbeste hielp om mijn gedachten op een rijtje te krijgen, was het relativeren van de hele situatie. De eerste paar dagen kon ik dit uiteraard totaal niet en was ik vooral bezorgd en angstig, maar toen de huisarts was geweest voelde ik meer rust. Waarom? Omdat ik toen wist dat de zieke persoon in goede handen was en medicatie zou krijgen, waardoor ze sowieso weer beter zal worden. En dat is nu het allerbelangrijkste: er is hulp onderweg en ik heb er het volste vertrouwen in dat ze weer helemaal gezond wordt en haar leven nu veel meer naar eigen wens gaat inrichten. Door een rots in de branding te zijn en rust uit te stralen als je in de omgeving van de zieke persoon bent, is het leven ook een stuk draaglijker voor diegene en bied je voldoende veiligheid.

Veiligheid

Veiligheid staat voor mij voor: onvoorwaardelijke liefde kunnen geven en ontvangen en hier 100% op kunnen vertrouwen, zeker wanneer iemand dit heel hard nodig heeft. Vertrouwen scheppen vind ik ook heel belangrijk in mijn bedrijf. Ik wil dat klanten mij 100% vertrouwen wanneer ik teksten voor ze schrijf of ze goede tips geef. Dan weet ik namelijk dat ze echt in de relatie met mij willen investeren, net zoals ik dat nu wil doen voor de zieke persoon. Dat vertrouwen in mij van anderen, geeft me toch een verdomd goed gevoel als dit soort nare gebeurtenissen mijn pad kruisen. Daardoor zie ik weer genoeg lichtpuntjes die ook bij dit verhaal komen kijken, die net zo goed tevoorschijn zullen komen bij de patiënt wanneer deze vervelende ziekte is opgelost.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *