Balancerende stenen

Zwart of wit. Alles of Niets. Van het ene naar het andere uiterste. Op die manier heb ik jarenlang gedacht, gevoeld en geleefd. Ik zag veel zaken als goed of fout en niets daartussenin. Ik ging ergens voor de volle 100% voor of helemaal niet. Als ik blij was, was ik compleet in de wolken en stond ik te stuiteren van de energie, maar als ik niet lekker in mijn vel zat, was ik zeer verdrietig.

Soms zelfs zo verdrietig dat ik keihard in een depressie donderde. Op zo’n moment besef je weer wat echt belangrijk is: een sociaal vangnet met familie en vrienden die er voor je zijn in goede en slechte tijden. Maar helaas, omdat ik mezelf in 2017 en begin 2018 helemaal over de kop had gewerkt om maar een succesvol bedrijf te hebben en financieel onafhankelijk te zijn, vergat ik in alle haast even mijn hele sociale leven. Er ontstond zelfs een ruzie met een vriendin, omdat ze vond dat ik te weinig tijd voor haar maakte. Ik was zo gefocust op het behalen van mijn doelen, dat ik de realiteit uit het oog verloor. Ik was consequent dag en nacht aan het werk, dat is natuurlijk voor niemand gezond. De opmerking van die goede vriendin bracht me weer even met beide benen terug op aarde. ‘Shit, mijn vrienden zijn een soort zelfgekozen familieleden voor me en ik heb niet eens beseft dat ze mij soms ook nodig hebben, al is het maar om even gezellig bij te kletsen,’ dacht ik bij mezelf. In mijn ongeduld omdat ik snel succesvol wilde zijn, vergat ik het allerbelangrijkste aan het ondernemerschap: dat je moet genieten van het leven en van de vrijheid die je voor jezelf hebt gecreëerd.

Balance is key

Change of Plans

Dit was voor mij een duidelijke wake-up call dat ik mijn leven anders in moest in gaan richten. Mijn energie was ver te zoeken en ik miste mijn vrienden. Want als ik dan toch plotseling een keertje tijd had, wisten zij mij ook niet te vinden of kon ik alleen met ze afspreken door het in te plannen. Probleem was echter dat ik niet wist wanneer ik het weer megadruk had of wanneer ik juist een iets rustigere week zou hebben. Plannen was dus bijna onmogelijk, omdat ik de afspraak erna vaak toch weer moest cancellen. Met grote teleurstelling in mijn sociale kring tot gevolg. Het is natuurlijk ook niet gemakkelijk om de balans te vinden tussen werk en privé als je nog nooit ondernemer bent geweest. Er komt in het begin zo ontzettend veel op je af en in de tussentijd wordt er van je verwacht dat je een beetje een alleskunner bent. Je moet je eigen boekhouding bijhouden, een website bouwen, de marketing en sales doen voor je bedrijf, opdrachten en/of nieuwe klanten vinden, je mindset compleet veranderen…het is allemaal niet niks en het overweldigde me toen echt enorm.

Weegschaal

Zichtbare resultaten zijn beter dan excuses voor het uitblijven van succes

Dit gezegd hebbende, ben ik er wel van overtuigd dat keihard werken en weinig tijd voor sociale contacten er ook enigszins bijhoort aan het begin van je ondernemerschap. Je moet namelijk eerst je naam opbouwen en aan potentiële klanten laten weten dat je bestaat en wat je voor ze kunt betekenen. Ik heb tijdens mijn harde werk ook hele mooie, lieve sociale ondernemers leren kennen op netwerk events of online, die wel heel goed begrepen wat ik doormaakte en waar ik mee worstelde. Het is een stuk lastiger uit te leggen aan de mensen die dichtbij je staan, maar eigenlijk niet echt begrijpen waar je nou online mee bezig bent. En ik snap het helemaal: in loondienst hoef je niet zelf na te denken over hoe je je pensioen opbouwt, ben je standaard verzekerd en krijg je elke maand netjes je salaris uitbetaalt (als het goed is). Je hoeft geen klanten te zoeken en weet al wat je per dag moet gaan doen. Als ondernemer heb je die ‘zekerheid’ niet en moet je er elke maand voor zorgen dat je genoeg opdrachten binnensleept bij opdrachtgevers die ook nog eens goed betalen. Daarom ben je in je hoofd 24/7 met je bedrijf bezig. Ik heb slapeloze nachten gehad van de vraag: ‘Hoe houd ik mijn bedrijf draaiende?,’ toen ik simpelweg niet meer wist hoe ik aan klanten moest komen. Na een jaar lang blogs te hebben geschreven, naamsbekendheid op te hebben gebouwd en Social Media te hebben ingezet om waarde te geven online, kwam er eindelijk wat schot in de zaak. Ik heb op dit moment opdrachtgevers die me goed betalen en voel me een stuk zekerder over de waarde die ik als redacteur en tekstschrijver aan anderen te bieden heb.

balans verkeersbord

Balance is key

Toch blijft de angst bestaan dat de stroom aan opdrachten op een gegeven moment ook weer ophoudt. Ik maak er nu in ieder geval het beste van en leer zoveel mogelijk over ondernemen als ik kan. Ik kan nu gelukkig wel mijn huur betalen. Bovendien schrijf ik nu een stuk sneller dan een jaar geleden en heb ik inmiddels mijn balans weer teruggevonden. Ik weet een stuk beter waar mijn prioriteiten moeten liggen qua werk en dat het niet zo erg is als een artikel eens een dag later pas af is. Ik weet dat ik mezelf na een stressvolle dag of week niet nog meer werk moet geven, maar echt even moet bijkomen en leuke dingen moet gaan doen, zoals bij vrienden op bezoek gaan bijvoorbeeld!

Nieuw doel

Dus lieve vriendjes en vriendinnetjes, bij deze mijn excuses dat ik zo weinig tijd en aandacht voor jullie heb gehad de afgelopen maanden, maar ik beloof jullie dat ik het allemaal goed zal maken. Ik hoop dat jullie begrijpen dat het nodig was om een stabiele basis voor mezelf te genereren. Ik heb mezelf nu als doel gesteld dat ik sowieso 1x per week een vriend of vriendin op wil zoeken om bij te praten, naast het hectische ondernemersleven dat ik nu leid. Dus, roept u maar! 😉

Harten in balans

 

Ben jij ondernemer en had jij ook problemen met het vinden van de juiste balans tussen werk en privé tijdens het opzetten van je eerste bedrijf? Laat het me weten in de comments!

Ik verwijs je ook graag door naar mijn homepage, waar je geheel gratis mijn ‘3 geheime strategieën voor het aantrekken van zakelijke klanten via je blog’ kunt aanvragen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *