‘Neem toch niet zoveel risico!’, ‘Waarom ga je niet gewoon weer in loondienst werken net als ik?’, ‘Een eigen bedrijf kost je alleen maar geld, het levert niks op’, ‘Als ZZP-er moet je toch superveel belasting betalen?’ Misschien komen deze woorden je bekend voor. Ze worden vaak uitgesproken door mensen die dichtbij je staan, zoals je ouders, vrienden of familieleden. Ze willen je beschermen, maar waartegen eigenlijk? Tegen jezelf? Tegen het risico dat je failliet gaat? Of…tegen het idee dat jij wel eens een stuk succesvoller kunt worden dan zij?

Hoe je het ook wendt of keert, dit zijn geen helpende gedachten wanneer je een eigen bedrijf wilt runnen. Ze voeden je onzekerheid en angst, terwijl het juist hartstikke dapper is dat je de stap hebt genomen om voor jezelf te beginnen! Bedenk dus altijd dat de meeste mensen die dit zeggen het wel goed met jou voor hebben, maar geen idee hebben wat er bij komt kijken als je onderneemt. Om die reden is het van belang mensen op te zoeken die jou wel steunen en aanmoedigen. Denk bijvoorbeeld aan collega’s die in dezelfde branche werken en die je kunt benaderen via Social Media of denk aan een groep ambitieuze ondernemers waarmee je samen een Mastermindgroep vormt die eenmaal per maand bij elkaar komt.

Dit laatste heb ik ook gedaan en al hebben we elkaar slechts één keer gezien, ik heb wel veel aan de support die ik van ze krijg, ook als we niet live bij elkaar zitten. Zo hebben wat meiden van deze groep ervoor gezorgd dat ik niet impulsief vanuit mijn emotie heb gereageerd op sommige mails van een klant waar ik zeer geïrriteerd van raakte, zoals ik dit normaal gesproken wel doe (haha;), maar heb ik met hen samen een neutrale mail op kunnen stellen die er voor zorgde dat ik zelf rustig bleef. Helaas kwam daarna weer een hatelijke mail terug van deze klant waar ik mee ben gekapt omdat hij mij zo ongelooflijk veel energie kostte. Meneer is daarom op zijn teentjes getrapt, maar ik ben trots dat ik nu voor mezelf heb gekozen, ook al kon ik het geld voor de opdracht goed gebruiken. Zorg er dus voor dat je altijd klanten hebt die je energie geven en die niet alleen maar energie kosten. Dat is het gewoon niet waard. Kijk voor de grap maar eens op de website kutklant.nl, waar verschillende soorten klanten die mogelijk op jouw pad komen, worden beschreven. Daarna staat vermeld hoe je er ook weer vanaf komt). Met de mensen in je nabije omgeving die jou niet steunen werkt dit eigenlijk net zo.

Wanneer je ouders bijvoorbeeld niet achter je staan, hoef je het met hen niet over je bedrijf te hebben, aangezien ze het toch niet zullen begrijpen en geen vertrouwen in jou tonen. Wanneer je een buddy hebt waarmee je over je bedrijf kunt sparren, die jou op een positieve manier aanspoort om door te zetten, voelt dit als een warm bad. Je bent ondernemer geworden omdat een baan in loondienst jou gewoon niet past, ook al voelt dit voor veel mensen als de ‘standaard’ route die je af moet leggen tijdens je leven. Trek je hier dus helemaal niks van aan, heb eens wat vaker schijt aan wat sommige mensen vinden die jou niet steunen en volg altijd je eigen weg. Je intuïtie geeft je namelijk precies aan wat je zou moeten doen in het leven, de kunst is om er nu ook nog naar te luisteren…

Ben jij een ondernemer die weinig support krijgt? Of gelooft iedereen in het succes van jouw bedrijf en groei je daardoor ook als persoon? Laat het me weten in de comments!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *