Elfia, zaterdag 23 september 2017. In plaats van mijn gebruikelijke ochtendhumeur om 7 uur ‘s ochtends, sta ik nu te stuiteren van enthousiasme als mijn neef aanbelt. Ik ga namelijk samen met hem naar het dorpje Arcen, waar Elfia wordt georganiseerd. Het zal een lange rit worden van 150 kilometer heen en vice versa, maar zelfs dat kan mijn voorpret niet bederven.

Elfia is een festival voor alle liefhebbers van fantasy in de breedste zin van het woord, waar bijna iedereen verkleed naartoe gaat met zijn of haar zelfgemaakte kostuum. Er is zelfs een prijs te winnen voor beste kostuum tijdens het event! Omdat veel mensen niet goed weten wat ze zich bij een event als Elfia voor moeten stellen, even een korte video-impressie:

Trailer Elfia

Een aantal mensen aan wie ik vertel dat ik dit soort evenementen supervet vind, kijkt mij vragend en honend aan. Ze vinden het maar een vreemde bezigheid. Ik kan je zeggen dat deze mensen nog nooit op Elfia zijn geweest, omdat ze de gezelligheid van de kampvuurtjes, het kijken naar de mooie kostuums van andere mensen en het gevoel alsof je echt in een andere wereld bent gestapt waar iedereen zijn gekke zelf of zijn favoriete karakter is, nog nooit hebben ervaren. Ja, dit geldt dus ook voor de wereld van Harry Potter en Lord of the Rings, ik kan me namelijk bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die deze verhalen niet leuk vinden of niet kennen…of wel? Daarnaast heb je ontzettend veel lol met elkaar, omdat je met mensen in aanraking komt die je normaal gesproken niet elke dag in de supermarkt tegenkomt. Denk dan bijvoorbeeld aan bezoekers die van cosplay hun hobby hebben gemaakt (cosplay= je verkleden als een character uit een film, game of comic) en ruim een halfjaar bezig zijn met het maken van een gaaf kostuum voor het volgende event of denk aan gekke Limburgers die op zo’n event totaal geen schaamte kennen. Aan creativiteit geen gebrek, zullen we maar zeggen. Kijk maar eens goed naar onderstaande foto’s!

DavyJones                        LittleMermaid                        Drakenmeisje

Op deze dag was het ook nog eens ontzettend mooi weer, dus we konden lekker even chillen in de supermooie kasteeltuin die ze in Arcen hadden. Het lijkt wel enigszins op de kasteeltuin van Haarzuilens (although 3 keer zo groot), dus ik snap de keuze van de organisatie voor deze locatie absoluut. Bovendien konden een heleboel Duitsers inclusief kostuum zo dichtbij de grens ook eens een kijkje nemen in een land vol fantasie. Zou ik ook doen als in mijn land de AfD de derde partij van het land werd. Het gras is aan de overkant nog altijd groener, natuurlijk;)

StarTrooper

Als kind (en nu nog steeds) was ik al gek op sprookjes en de fantasierijke verhalen van Roald Dahl of Wieteke van Dort. Ik kon me altijd erg goed inleven in de hoofdpersoon, al ging dit soms een beetje té ver. Ik denk namelijk dat het buurmeisje aan wie ik ooit mijn eigen toverdrank probeerde te voeren (in de vorm van Taksi gemixt met een beetje wasmiddel), zoals in Dahl’s boek Joris en de Geheimzinnige Toverdrank, er uiteindelijk niet echt gezonder of blijer van werd. Maar dit even terzijde. Fantasie is mooi en gaaf omdat het je creativiteit stimuleert en je energie geeft. Alles wat je kunt bedenken, kan en mag bestaan op een evenement als Elfia, zonder dat er over je geoordeeld wordt en dat is iets dat ik echt heel erg mooi vind. Ik vind dat mensen hier in het dagelijks leven zeer tekort in schieten, ikzelf ook wel eens. Time for a change, dus!

Dat de creatieve en bruisende energie van al die verklede en niet-oordelende mensen namelijk aanstekelijk werkt, zagen we zelfs bij de buschauffeur op de terugweg. Met veel lol en grapjes naar elk gekostumeerd karakter, verwelkomde hij mensen in zijn bus, ook als dat betekende dat het wat langer duurde voordat iemand met zijn of haar hele kostuum in de bus paste. Niemand was ongeduldig en iedereen hielp waar het kon of nodig was. Het was voor mij dus echt even omschakelen toen ik weer terugging naar het ‘gewone’ leven in de Randstad. Ik ben in ieder geval van plan om een stukje van de magie die ik bij Elfia heb ervaren, onderdeel te laten worden van mijn eigen leven in de stad, omdat sommige mensen hier zeker een beetje magie kunnen gebruiken!

Zombie

 

Hoe denk jij over fantasy? Zou je zelf verkleed naar zo’n event als Elfia durven gaan? Laat het me weten in de comments!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *